Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/web/engineers.bg/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Борбата с бетонирането при ниски температури | Българският инженерен форум

Борбата с бетонирането при ниски температури

Една от най-актуалните теми през зимния сезон в България е как да се справим с бетонирането при ниски температури. Най-големият проблем се оказва замръзването на бетоновата смес в ранна възраст. Тогава бетонът все още няма достатъчна якост, за да поеме вътрешните напрежения, възникнали при увеличаването на обема на направната вода.

Противозамръзващи добавки

Използват се специални химически добавки(противозамръзващи), които в своята същност са водоразтворими соли, намаляващи температурата на замръзване на водата. Известно е, че хлоридите ускоряват втвърдяването, но не бива да забравяме за агресивното им въздействие върху армировката. Поради тази причина се използват при неармирани конструкции или при армирани с минимално бетоново покритие от 5 см. Употребата на този вид добавки не се допуска при предварително напрегнати конструкции и при конструкции, работещи при постоянно променливо водно ниво.

Ускоряване на набирането на начална якост

Най-съвременният начин за проектиране състава на бетон за полагане при ниски температури е ускоряване на набирането на начална якост. Когато направната вода в бетона замръзне, тя значително увеличава обема си. Този процес влияе като динамит в циментовия камък и поражда значителни вътрешни напрежения, които бетонът в ранна възраст не може да поеме. Като основен показател се използва критичната якост на бетона, която представлява 30 до 50% от крайната якост. До набиране на критичната якост замръзването на бетона е изключително опасно. Точно в този момент на помощ идват ускоряващите добавки, те ускоряват процесите на втвърдяване на циментовото тесто, респективно и набирането на начална якост. По този начин бетонът успява бързо да достигне своята критична якост и да се пребори с евентуални напрежения, породени от замръзнала вода.

Употребата на пластификатори и суперпластификатори

Пластификаторите и суперпластификаторите спомагат за намаляване количеството на направната вода. Те, сами по себе си имат изключително много предимства. Освен за борбата с ниските температури се използват и за проектиране на бетон с повишена плътност и якостни характеристики. Суперпластификаторите значително намаляват водо-циментовото отношение, нямат въздуховъвличащо действие и съответно получаваме една много по-плътна структура на втвърдения бетон. Те са от изключителна важност при проектирането на състава на самоуплътняващите се бетонови смеси. Съществено спомагат за добрата хидратация на цимента, намаляват разслояването, подпомагат уплътняването, значително се подобрява слягането и всичко това, без да се налага допълнително добавяне на вода.

За справяне с бетонирането при ниски температури, най-доброто решение се оказва съвместната работа на добавките за бързо втвърдяване със суперпластификатори. Така едновременно се намалява количеството на направната вода, ускоряват се хидратационните процеси и набирането на начална и критична якост на бетона.

Неделина Динева,

студентка ССС, III курс в УАСГ

Споделете вашето мнение как се справихте с проблемите при бетонирането през изминалата зима в създадената за целта дискусия във форума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.